DRS4 Forum
  DRS4 Discussion Forum, Page 14 of 44  Not logged in ELOG logo
New entries since:Thu Jan 1 01:00:00 1970
IDdown Date Author Subject
  628   Sun Aug 27 12:44:16 2017 Yuvaraj ElangovanDRS4 version Support

Hi i am using DRS4 Eval Board V2, How to acquire data to a bin file using it.    

  627   Tue Jul 25 14:47:05 2017 Volodymyr RodinTime output

Hi again.

Okay, it works with 5.05 version very good and it is enough for me.

Besides,

What do I need to fix in this code for 2048 board?

Best wishes,

Volodymyr

Volodymyr Rodin wrote:

Hello Stefan

I tried to convert binary to a simple txt file and found next problem - strange time output.

Here is output from little modification for read_binary.cpp (Its last output line also is strange: dT = -1.#IOns +- -1.$ps)

Found data for board #0
Found timing calibration for channel #1
Found boards#  1
     event    channel   waveform       time      point
         1          0  -0.000092   0.000000          0
         1          0   0.030548   0.000000          1
         1          0   0.059418   0.000000          2
         1          0   0.080200   0.000000          3
         1          0   0.094223   0.000000          4
         1          0   0.097702   0.000000          5
         1          0   0.094055   0.000000          6
         1          0   0.079117   0.000000          7
         1          0   0.060364   0.000000          8
         1          0   0.030960   0.000000          9
         1          0   0.000504   0.000000         10
         1          0  -0.031555   0.000000         11
         1          0  -0.057465   0.000000         12
         1          0  -0.080536   0.000000         13
         1          0  -0.095413   0.000000         14
         1          0  -0.099365   0.000000         15

I used output string in the following places, but it didn't help:

// reach channel data

:for (i=0 ; i<1024 ; i++) {
               // convert data to volts
               waveform[0][chn_index][i] = (voltage[i] / 65536. + eh.range/1000.0 - 0.5);
               // calculate time for this cell
               for (j=0,time[b][chn_index][i]=0 ; j<i ; j++)
                  time[b][chn_index][i] += bin_width[b][chn_index][(j+tch.trigger_cell) % 1024];

printf("%10d %10d %10f %10f %10d\n", eh.event_serial_number , chn_index , waveform[0][chn_index][i]  ,  time[0][chn_index][i]  , i);

And after alignment procedure:

t1 = time[b][0][(1024-tch.trigger_cell) % 1024];
         for (chn=1 ; chn<4 ; chn++) {
            t2 = time[b][chn][(1024-tch.trigger_cell) % 1024];
            dt = t1 - t2;
            for (i=0 ; i<1024 ; i++)
               time[b][chn][i] += dt;

printf("%10d %10d %10f %10f %10d\n", eh.event_serial_number , chn_index , waveform[0][chn_index][i]  ,  time[0][chn][i]  , i);
         }

Does it caused by some software or drivers changes?

Best regards,

Volodymyr

 

 

 

 

 

  626   Fri Jul 21 09:16:02 2017 Volodymyr RodinTime output

Hello Stefan

I tried to convert binary to a simple txt file and found next problem - strange time output.

Here is output from little modification for read_binary.cpp (Its last output line also is strange: dT = -1.#IOns +- -1.$ps)

Found data for board #0
Found timing calibration for channel #1
Found boards#  1
     event    channel   waveform       time      point
         1          0  -0.000092   0.000000          0
         1          0   0.030548   0.000000          1
         1          0   0.059418   0.000000          2
         1          0   0.080200   0.000000          3
         1          0   0.094223   0.000000          4
         1          0   0.097702   0.000000          5
         1          0   0.094055   0.000000          6
         1          0   0.079117   0.000000          7
         1          0   0.060364   0.000000          8
         1          0   0.030960   0.000000          9
         1          0   0.000504   0.000000         10
         1          0  -0.031555   0.000000         11
         1          0  -0.057465   0.000000         12
         1          0  -0.080536   0.000000         13
         1          0  -0.095413   0.000000         14
         1          0  -0.099365   0.000000         15

I used output string in the following places, but it didn't help:

// reach channel data

:for (i=0 ; i<1024 ; i++) {
               // convert data to volts
               waveform[0][chn_index][i] = (voltage[i] / 65536. + eh.range/1000.0 - 0.5);
               // calculate time for this cell
               for (j=0,time[b][chn_index][i]=0 ; j<i ; j++)
                  time[b][chn_index][i] += bin_width[b][chn_index][(j+tch.trigger_cell) % 1024];

printf("%10d %10d %10f %10f %10d\n", eh.event_serial_number , chn_index , waveform[0][chn_index][i]  ,  time[0][chn_index][i]  , i);

And after alignment procedure:

t1 = time[b][0][(1024-tch.trigger_cell) % 1024];
         for (chn=1 ; chn<4 ; chn++) {
            t2 = time[b][chn][(1024-tch.trigger_cell) % 1024];
            dt = t1 - t2;
            for (i=0 ; i<1024 ; i++)
               time[b][chn][i] += dt;

printf("%10d %10d %10f %10f %10d\n", eh.event_serial_number , chn_index , waveform[0][chn_index][i]  ,  time[0][chn][i]  , i);
         }

Does it caused by some software or drivers changes?

Best regards,

Volodymyr

 

 

 

 

  625   Thu Jul 20 13:00:44 2017 Volodymyr RodinDriver installation on Windows 10

Dear Laura

You need to disable driver signature enforcement.  Then try again with path option.

 It helped me.

http://www.drivethelife.com/windows-drivers/how-to-disable-driver-signature-enforcement-on-windows-10-8-7-xp-vista.html

Best regards,

Volodymyr

Laura Gonella wrote:

Hello,

I am trying to get a DRS4 board to run on Windows 10. I am having problems with the driver installation. I am getting the follwoing message

"There is no driver selected for the device information set or element"

I had specified the path to look for the driver as C:\ProgramFilesx86\DRS\driver\. I also tried the option to look online for the driver. None works. Can anyone help?

Thanks,

Laura

 

  624   Wed Jul 12 20:16:05 2017 Stefan RittTime resolution between boards

Yes this should  be possible.

Stefan

Toshihiro Nonaka wrote:

Hello,

I 'm using four evaluation boards v.3 to construct the multi-board DAQ system. One channel for each board is used as reference clock, then calibrate timing offline, which allow below 10ps resolution between boards.

Is it possible to keep the time resolution between boards below 10ps in daisy-chain mode with v.5 boards?

Thank you in adcance.

Best regards,

Toshihiro Nonaka

 

  623   Wed Jul 12 04:24:39 2017 Toshihiro NonakaTime resolution between boards

Hello,

I 'm using four evaluation boards v.3 to construct the multi-board DAQ system. One channel for each board is used as reference clock, then calibrate timing offline, which allow below 10ps resolution between boards.

Is it possible to keep the time resolution between boards below 10ps in daisy-chain mode with v.5 boards?

Thank you in adcance.

Best regards,

Toshihiro Nonaka

  622   Fri Jul 7 10:31:47 2017 Stefan RittTrigger setting (AND AND) OR (AND AND)

Unfortunately not with the current firmware.

Stefan

Esperienza Giove wrote:

Hello there,

is it possible to setup trigger in double AND configuration (a pair in and or other pair in and). 

eg (CH 1 AND CH 2 ) OR ( CH 3 AND CH4)

Thank you

 

  621   Thu Jul 6 15:10:48 2017 Esperienza GioveTrigger setting (AND AND) OR (AND AND)

Hello there,

is it possible to setup trigger in double AND configuration (a pair in and or other pair in and). 

eg (CH 1 AND CH 2 ) OR ( CH 3 AND CH4)

Thank you

  620   Thu Jun 22 21:36:08 2017 Stefan RittAND Trigger problems with 2-3 channels

Hi,

from our screenshots I see the following:

- you have sometimes a huge oscillation in your preamplifier. Fix this first before doing any waveform recording

- your signals are barely 20 mV, and your trigger threshold is 20 mV. The coincidence only triggers when both signals are below the trigger threshold at the same time, and the overlap must be longer than 4-5 ns. So if your signals  are not exactly in time, you won't get a coincidence trigger

Stefan

 

Rebecca Schmitz wrote:

Hello,

It seems that a coincidence with two fixed channels suddenly works. I don't know why.

Screenshot 1 shows the trigger settings for the coincidence with two channels.
Screenshot 2 shows the oscilloscope surface.
Screenshot 3 shows the configuration. In the background there is a coincidence with three channels.

In contrast to the coincidence with two channels this doesn't look good.

Rebecca

Stefan Ritt wrote:

Can you post a screenshot where I can see the channel waveforms, the configuration and the trigger settings?

Stefan

Rebecca Schmitz wrote:

Hello,

I work with the DRS4 Evaluation Board V5 and I have a problem with the software.

I have a problem with the AND trigger setting.
For this I have chosen the AND trigger function. However, when ONE channel senses an impulse, it triggers. I'm not able to see signals in the other channels, which I selected for the coincidence.

What is the cause of this? Maybe the time window?

I would like to measure a coincidence with two or three random channels. Is it possible?

Thanks for the help.

Rebecca

 

 

 

  619   Fri Jun 16 17:34:20 2017 Laura GonellaDriver installation on Windows 10

Hello,

I am trying to get a DRS4 board to run on Windows 10. I am having problems with the driver installation. I am getting the follwoing message

"There is no driver selected for the device information set or element"

I had specified the path to look for the driver as C:\ProgramFilesx86\DRS\driver\. I also tried the option to look online for the driver. None works. Can anyone help?

Thanks,

Laura

  618   Fri Jun 9 09:44:33 2017 Rebecca SchmitzAND Trigger problems with 2-3 channels

Hello,

It seems that a coincidence with two fixed channels suddenly works. I don't know why.

Screenshot 1 shows the trigger settings for the coincidence with two channels.
Screenshot 2 shows the oscilloscope surface.
Screenshot 3 shows the configuration. In the background there is a coincidence with three channels.

In contrast to the coincidence with two channels this doesn't look good.

Rebecca

Stefan Ritt wrote:

Can you post a screenshot where I can see the channel waveforms, the configuration and the trigger settings?

Stefan

Rebecca Schmitz wrote:

Hello,

I work with the DRS4 Evaluation Board V5 and I have a problem with the software.

I have a problem with the AND trigger setting.
For this I have chosen the AND trigger function. However, when ONE channel senses an impulse, it triggers. I'm not able to see signals in the other channels, which I selected for the coincidence.

What is the cause of this? Maybe the time window?

I would like to measure a coincidence with two or three random channels. Is it possible?

Thanks for the help.

Rebecca

 

 

Attachment 1: Screenshot1.png
Screenshot1.png
Attachment 2: Screenshot2.png
Screenshot2.png
Attachment 3: Screenshot3.png
Screenshot3.png
  617   Thu Jun 8 15:52:20 2017 Stefan RittAND Trigger problems with 2-3 channels

Can you post a screenshot where I can see the channel waveforms, the configuration and the trigger settings?

Stefan

Rebecca Schmitz wrote:

Hello,

I work with the DRS4 Evaluation Board V5 and I have a problem with the software.

I have a problem with the AND trigger setting.
For this I have chosen the AND trigger function. However, when ONE channel senses an impulse, it triggers. I'm not able to see signals in the other channels, which I selected for the coincidence.

What is the cause of this? Maybe the time window?

I would like to measure a coincidence with two or three random channels. Is it possible?

Thanks for the help.

Rebecca

 

  616   Thu Jun 8 14:26:23 2017 Rebecca SchmitzAND Trigger problems with 2-3 channels

Hello,

I work with the DRS4 Evaluation Board V5 and I have a problem with the software.

I have a problem with the AND trigger setting.
For this I have chosen the AND trigger function. However, when ONE channel senses an impulse, it triggers. I'm not able to see signals in the other channels, which I selected for the coincidence.

What is the cause of this? Maybe the time window?

I would like to measure a coincidence with two or three random channels. Is it possible?

Thanks for the help.

Rebecca

  615   Tue May 30 21:22:10 2017 Esperienza GioveSetting input range

Thank you

Stefan Ritt wrote:

See elog:531

Esperienza Giove wrote:

Hello,

is it possible to set a completely negative input range like -1 to 0 or -0.95 to 0.05 ?

 

 

  614   Tue May 30 21:00:26 2017 Stefan RittSetting input range

See elog:531

Esperienza Giove wrote:

Hello,

is it possible to set a completely negative input range like -1 to 0 or -0.95 to 0.05 ?

 

  613   Tue May 30 20:45:30 2017 Esperienza GioveSetting input range

Hello,

is it possible to set a completely negative input range like -1 to 0 or -0.95 to 0.05 ?

  612   Fri May 26 08:48:25 2017 Stefan RittInvalid magic number 0000

There is no other way to reset the board. As I said, people running this under Windows or MacOS are fine, so maybe this calls for a change of OS.

Esperienza Giove wrote:

Hello, thanks for your answer. Unluckily if i try to reset in this way it keeps hanging

musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
Invalid magic number: 0000
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0

I also tried with sudo tee /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind and binding again; same thing happens. It seems the board needs to be reset when this happens. Is there a way to do that - to reset the board instead of usb?

Thank you

 

Stefan Ritt wrote:

Under linux, many people observed that the USB connection is unstable to the evaluation board. This must be related to the linux USB stack, since my code runs fine under MacOSX and Windows, where I use the same USB library (libusb-1.0). So I can't do anything from my side. Baybe the linux system has some tools to reset an USB endpoint. I googled it and found some proposals here:

https://askubuntu.com/questions/645/how-do-you-reset-a-usb-device-from-the-command-line

Regards,
Stefan

Esperienza Giove wrote:

Hello everybody!

After some times i init my board, or if i stop the program during the acquisition, i get the error message "Invalid magic 0000". The only way i can solve this problem is to physically disconnect and plug in again the USB cable.

What's the point? Is there a bash command / code i could use to reset it?

Thank you very much

 

 

 

  611   Thu May 25 20:20:57 2017 Esperienza GioveInvalid magic number 0000

Hello, thanks for your answer. Unluckily if i try to reset in this way it keeps hanging

musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
Invalid magic number: 0000
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0

I also tried with sudo tee /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind and binding again; same thing happens. It seems the board needs to be reset when this happens. Is there a way to do that - to reset the board instead of usb?

Thank you

 

Stefan Ritt wrote:

Under linux, many people observed that the USB connection is unstable to the evaluation board. This must be related to the linux USB stack, since my code runs fine under MacOSX and Windows, where I use the same USB library (libusb-1.0). So I can't do anything from my side. Baybe the linux system has some tools to reset an USB endpoint. I googled it and found some proposals here:

https://askubuntu.com/questions/645/how-do-you-reset-a-usb-device-from-the-command-line

Regards,
Stefan

Esperienza Giove wrote:

Hello everybody!

After some times i init my board, or if i stop the program during the acquisition, i get the error message "Invalid magic 0000". The only way i can solve this problem is to physically disconnect and plug in again the USB cable.

What's the point? Is there a bash command / code i could use to reset it?

Thank you very much

 

 

  610   Thu May 25 20:17:41 2017 Esperienza GioveInvalid magic number 0000

Hello, thanks for your answer. Unluckily if i try to reset in this way it keeps hanging

musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
Invalid magic number: 0000
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0
musb_write: requested 10, wrote 0, errno -7 (Unknown error 18446744073709551609)
musb_read error 0

I also tried with sudo tee /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind and binding again; same thing happens. It seems the board needs to be reset when this happens. Is there a way to do that - to reset the board instead of usb?

Thank you

 

Stefan Ritt wrote:

Under linux, many people observed that the USB connection is unstable to the evaluation board. This must be related to the linux USB stack, since my code runs fine under MacOSX and Windows, where I use the same USB library (libusb-1.0). So I can't do anything from my side. Baybe the linux system has some tools to reset an USB endpoint. I googled it and found some proposals here:

https://askubuntu.com/questions/645/how-do-you-reset-a-usb-device-from-the-command-line

Regards,
Stefan

Esperienza Giove wrote:

Hello everybody!

After some times i init my board, or if i stop the program during the acquisition, i get the error message "Invalid magic 0000". The only way i can solve this problem is to physically disconnect and plug in again the USB cable.

What's the point? Is there a bash command / code i could use to reset it?

Thank you very much

 

 

  609   Tue May 23 10:24:47 2017 Stefan RittInvalid magic number 0000

Under linux, many people observed that the USB connection is unstable to the evaluation board. This must be related to the linux USB stack, since my code runs fine under MacOSX and Windows, where I use the same USB library (libusb-1.0). So I can't do anything from my side. Baybe the linux system has some tools to reset an USB endpoint. I googled it and found some proposals here:

https://askubuntu.com/questions/645/how-do-you-reset-a-usb-device-from-the-command-line

Regards,
Stefan

Esperienza Giove wrote:

Hello everybody!

After some times i init my board, or if i stop the program during the acquisition, i get the error message "Invalid magic 0000". The only way i can solve this problem is to physically disconnect and plug in again the USB cable.

What's the point? Is there a bash command / code i could use to reset it?

Thank you very much

 

ELOG V3.1.4-bcd7b50